Welkom

 

Home
Geschiedenis
De dieren
Vleesverkoop
Prijslijst rundvlees
Contact

 

 

 

Vleesboerderij 't Have
Dorpsstraat 60
7218 AJ Almen
tel. 0575-431870

 

 

De dieren

 

Limousins

Op ons bedrijf hebben wij Limousinrunderen, ca. 15 fokkoeien met bijbehorend jongvee en stieren die we zelf mesten voor de vleesverkoop in onze boerderijwinkel, totaal ca. 60 dieren. De oorsprong van het Limousinrund is het gebied rond Limoges op het centraal massief in midden Frankrijk. Het ras staat bekend om de goede vleeskwaliteit.

In de koppel de fokstier Mas du Clo, een eigen gefokte stier uit de preferente koe Etra met een preferente moederlijn. Er zit veel Frans topbloed via KI stieren in de pedigree van Mas du Clo, zoals Neuf RREM, Mas Du Clo RREv.. Bij de foto's van de Limousins zijn ook nog de vorige stieren Titan en Carnot te zien. Deze stieren zijn in Frankrijk gekocht bij Geac Malabre en Manoux Giroux. Titan heeft veel goede zonen gefokt die in Nederland bij Limousinfokkers ter dekking zijn gekomen. Carnot heeft maat en diepte in de voorhand gebracht Er wordt ook gebruik gemaakt van Doe het zelf KI. Het sperma is eveneens afkomstig uit Frankrijk van topstieren aldaar.

Als een kalf geboren wordt blijft het minimaal 8 maanden bij de moeder drinken. De kalveren mogen hun horens houden. Zolang het weer het toelaat blijft de kudde buiten. Er is ruim 35 hectare grond beschikbaar voor de dieren.

Het voer voor de dieren bestaat in de weideperiode uit gras, in de winterperiode uit kuilgras van onze weilanden.

Omdat wij door veel KI gebruik een genetisch hoogwaardige veestapel hebben verkregen worden er jaarlijks enkele topstiertjes als dekstier verkocht voor de fokkerij. Onze koeien zijn opgenomen in het Limousinstamboek. 

www.limousinrund.nl.  

De bloedvoering van onze dieren gaat terug op die van een beroemde fokker uit Franrijk,  Jean Dumas.

Hij woonde op de boerenhoeve Le Masgibert 87 Le Chatenet En Dognon.

Collega limousinfokkers in Frankrijk zijn te vinden op http://www.gaecdumazuc.com, of op http://perso.nordnet.fr/michel.souvignet/index.html  

Titan is opgenomen in de site www.stiermassa.nl.

 

Paarden
Op ons bedrijf worden al vanaf ver in de vorige eeuw paarden gefokt. De fokstam is bij het Koninklijke Warmbloed Paardenstamboek Nederland bekend onder nummer 43. Aan de basis staat de kroonmerrie Idansa, hiernaast op een foto te zien als driejarige merrie tijdens een merriekeuring met mijn schoonvader als jongen van 14 er naast. Op dit moment hebben wij vier merries op ons bedrijf.  Alle vier paarden worden bereden. De onderste foto is ons top merrieveulen Heradansa aan de hand bij Carine. Heradansa is een dochter van de superhengst Furst Romancier van Paul Schockemohle, uit onze Flemmingh merrie Amudansa. Amudansa heeft ook de topmerrie Jodansa gebracht een dochter van de topdressuurvererver Furstenball. Inmiddels zijn Jodansa en Heradansa volwassen paarden. Carine rijdt op Heradansa en Amudansa, Carlijn Overstegen rijdt op Jodansa en Carrie rijdt op Brunadansa.

Op de foto's hiernaast ziet u Carine met Heradansa en Carlijn met Jodansa. Ook ziet u een foto van Carrie met Brunadansa en Carine met Amudansa.

 

Huisdieren

Onze huisdieren zijn de hond Tara, en de poezen Teun en Gijs. 

Teun en Gijs zijn  twee broers van elkaar. Niet alleen qua kleur zijn ze verschillend maar ook qua karakter. Teun is rood en houdt ervan geaaid te worden zonder dat je hem vastpakt. Gijs is grijs en vindt het heerlijk om in de armen te worden genomen. Hij is de levende knuffel van Carine.


Foto's

 

Klik op plaatje voor vergroting!