Welkom

 

Home
Geschiedenis
De dieren
Vakantiewoning
Koolzaadolie
Vleesverkoop
Contact

 

 

 

Vleesboerderij 't Have
Dorpsstraat 60
7218 AJ Almen
tel. 0575-431870

 

 

De dieren

 

Limousins

Op ons bedrijf hebben wij Limousinrunderen, ca. 25 fokkoeien met bijbehorend jongvee en stieren die we zelf mesten voor de vleesverkoop in onze boerderijwinkel, totaal ca. 80 dieren. De oorsprong van het Limousinrund is het gebied rond Limoges op het centraal massief in midden Frankrijk. Het ras staat bekend om de goede vleeskwaliteit.

In de koppel loopt de fokstier Carnot. Carnot is in mei 2009 gekocht in Frankrijk samen met de stier Demetrios.Carnot is dan 21 maand, en Demetrios is dan 10 maand. Beide stieren komen van de fokkerscombinatie Manoud-Giroux, een Limousinfokbedrijf net iets boven Limoges.Carnot wordt een hele grote stier, want op 20 maanden leeftijd meet hij al 1.57m kruishoogte. De pedigrees van beide stieren vind je bij de fotos hiernaast. Bij de foto's van de limousins is ook nog de vorige stier Titan te zien. Ook deze stier is in Frankrijk gekocht bij Geac Malabre. Titan heeft veel goede zonen gefokt die in Nederland bij limousinfokkers ter dekking zijn gekomen. Er wordt ook gebruikt gemaakt van Doe het zelf KI. Het sperma is eveneens afkomstig uit Frankrijk van topstieren aldaar.

Als een kalf geboren wordt blijft het minimaal 8 maanden bij de moeder drinken. De kalveren mogen hun horens houden. Zolang het weer het toelaat blijft de kudde buiten. Er is ruim 35 hectare grond beschikbaar voor de dieren.

Het voer voor de dieren bestaat in de weideperiode uit gras. Op het bedrijf worden tarwe, haver en koolzaad verbouwd. Met een eigen molen uit 1928 met maalstenen wordt het graan dagelijks vers gemalen voor de dieren op stal, die gemest worden voor de vleesproduktie.

Het koolzaad wordt met een eigen pers, afkomstig uit Zweden, geperst. 30% van het zaad levert olie. 70% wordt koek. Deze koek is zeer eiwit rijk. Samen met de granen hebben we zo perfect gezond krachtvoer voor de dieren met de belangrijke omega vetzuren in het rantsoen. Het vlees van de dieren is daarom van zeer goede kwaliteit, het is gezond en smaakt heerlijk.


Omdat wij door veel KI gebruik een genetisch hoogwaardige veestapel hebben verkregen worden er jaarlijks enkele topstiertjes als dekstier verkocht voor de fokkerij. Onze koeien zijn opgenomen in het Limousinstamboek. 

www.limousinrund.nl.

 

 

 

 

De bloedvoering van onze dieren gaat valt terug op die van een beroemde fokker uit Franrijk,  Jean Dumas.

Hij woonde op de boerenhoeve Le Masgibert 87 Le Chatenet En Dognon.

Collega limousinfokkers in Frankrijk zijn te vinden op http://www.gaecdumazuc.com, of op http://perso.nordnet.fr/michel.souvignet/index.htmlTitan is opgenomen in de site www.stiermassa.nl.

 

 

Paarden

 

Op ons bedrijf worden al vanaf ver in de vorige eeuw paarden gefokt. De fokstam is bij het Koninklijke Warmbloed Paardenstamboek Nederland bekend onder nummer 43. Aan de basis staat de kroonmerrie Idansa, hiernaast op een foto te zien als driejarige merrie tijdens een merriekeuring, met mijn schoonvader als jongen van 14 er naast. Op dit moment hebben wij vijf paarden op ons bedrijf. Twee merries en één ruin zijn kinderen van de topdressuurhengst Flemmingh. Vier van onze paarden worden bereden. De onderste foto is ons top merrieveulen Heradansa aan de hand bij Carine. Heradansa is een dochter van de superhengst Furst Romancier van Paul Schockemohle, uit onze Flemmingh merrie Amudansa. 


 

 

Huisdieren

Onze huisdieren zijn de honden Loeka en Tara, en de poezen Teun en Gijs. Loeka en Tara zijn  herdershonden en allebei erg speels.

Teun en Gijs zijn eveneens vijf jaar oud en twee broers van elkaar. Niet alleen qua kleur zijn ze verschillend maar ook qua karakter. Teun is rood en houdt ervan geaaid te worden zonder dat je hem vastpakt. Gijs is grijs en vindt het heerlijk om in de armen te worden genomen. Hij is de levende knuffel van Carine.


Foto's

 

Klik op plaatje voor vergroting!